Info

bouw-, hout- en ijzerwaren

Alles voor elkaar, alles voor de bouw

  • Bouwmaterialen voor ruw- en afbouw
  • Hout- en plaatmaterialen
  • Deuren en kozijnen
  • Dak- en gevelbekleding
  • IJzerwaren en gereedschappen
  • Tuinhout

Telefoon:

  • Aalsmeer: 0297 - 380610
  • Roelofarendsveen: 071 - 3312888
  • Wormerveer: 075 - 6281760

E-mail verkoop:

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 7.00 - 17.00 uur
zaterdag 8.00 - 12.00 uur (Aalsmeer 13.00 uur)

Lees meer
Meer weten?

Vraag het uw projectbegeleider

We vertellen graag meer over de begeleiding bij onze projecten. Zo kan u kiezen welke vorm van advies en hulp bij uw project past.

Lees meer
Probin

Probin IJzerwaren

Kom langs bij een van onze vestigingen voor professioneel advies en topkwaliteit producten!

Lees meer
Thema: zolderverbouwing onder de loep
Bouwplein Carpentier Mooren » Coverstories

Thema: zolderverbouwing onder de loep

De zolder is vaak een ‘vergeten’ inefficiënte ruimte die niet optimaal wordt benut. De zolder wordt vaak gebruikt als bergruimte vanwege de afmeting en indeling. Door de zolderruimte te voorzien van juiste isolatie, afwerking en ventilatie kan deze worden gebruikt als een extra comfortabele leef/gebruiksruimte. Bijna alle zolders zijn wel te verbouwen tot een idyllische plek. Ook als de zolder nog niet geïsoleerd is. Isolatie van een zolderdak levert behalve een mooie afwerking ook nog eens flinke besparing in stookkosten op. In deze special lichten wij in kort enkele belangrijke aspecten toe. Uiteraard kan Carpentier Mooren Bouwplein u bijstaan met informatie en advies of zelfs volledig ontzorgen.

Een greep uit ons assortiment

RachelhoutDeuren en kozijnen
DakvenstersFoliën
DakisolatieMetal studs
VloerisolatieGipsplaten
PlaatmateriaalAfwerkingsmateriaal
ScheidingswandenLijmblokken
VloerplatenCelbeton

Vloerisolatie

Door de zoldervloer te isoleren zal de warmte uit onderliggende verdiepingen minder snel stijgen waardoor er minder verwarmd hoeft te worden. Bij een niet massieve zoldervloer, kunnen de ruimtes tussen de vloerbalken opgevuld worden met isolatiemateriaal. Halfharde of zachte isolatieplaten van minerale wol zijn het meest geschikt. Onder de draagconstructie moet ook altijd dampfolie worden aangebracht. Er kan ook gekozen worden voor isolatieplaten met een al aangebrachte dampfolie laag.

Bij een massieve vloer zal het isolatiemateriaal vanzelfsprekend bovenop de vloer bevestigd moeten worden. Allereerst moet er een dampfolie op de bestaande vloer worden aangebracht, hierbij moeten de voegen en randen goed afgeplakt worden. Daarna kan op de folie isolatiemateriaal worden aangebracht. Dit kunnen harde isolatieplaten zijn maar ook zachte isolatieplaten van minerale wol. Kiest u voor het laatste dan moet er eerst een houten raamwerk op de vloer gemaakt worden waartussen de zachte platen geplaatst kunnen worden.

Isolerend hellend dak

Via het dak kan de zolder nog beter geïsoleerd worden. Hierdoor krijgt de ruimte een aangenaam leefklimaat en wordt hij minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. Om een hellend dak te isoleren wordt in de meeste gevallen gekozen voor minerale wol. Maar er kan ook gekozen worden voor losse isolatieplaten. Als er al een dampdichte laag onder de dakpannen is aangebracht raden wij aan om eerst een dampdoorlatende folie aan te brengen alvorens te isoleren. Zo wordt de kans op condensvorming verminderd. Mocht er onverhoopt toch vocht in de isolatie en de dakconstructie komen dan kan dit vocht via het damp doorlatende folie weer uit.

Bij minerale wol worden de ruimtes tussen de kepers volledig opgevuld met isolatiemateriaal. Belangrijk hierbij is dat het materiaal voldoende dik wordt aangebracht. Als het oude keperwerk niet voldoet kunnen nieuwe kepers dwars op de oude worden geplaatst. Minerale wol wordt altijd iets groter uitgesneden dan de afstand tussen de kepers. Dit materiaal laat zich namelijk goed samendrukken en blijft dan beter zitten tussen de kepers. Bovenop het isolatiemateriaal moet dan nog wel een dampremmende folie worden aangebracht. U kunt ook kiezen voor een minerale wol met een al aangebrachte dampfolie laag. Deze zijn aan één kant voorzien van een aluminiumfolie dat als dampfolie fungeert. Deze worden aan voorzijde op de kepers vastgeniet. De voegen worden afgewerkt met aluminium- of kunststoftape om een ononderbroken afdekking te krijgen. Ook scheuren kunnen hiermee hersteld worden.

Afwerking

Hoe je een zoldervloer verder afwerkt, hangt ervan af of de vloer nog beloopbaar moet zijn of niet. Voor een zoldervloer die weinig belopen wordt kiest men vaak voor houtpanelen zoals OSB of vezelplaten. Desgewenst kunnen deze platen nog worden geschilderd of worden bekleed met laminaat, parket of vloerbedekking.

Een veel gebruikt materiaal om een hellend dak af te werken is gipsplaat. De platen zijn gemakkelijk op maat te snijden en eenvoudig te verwerken op een houten of metalen frame. Met speciaal band en vulmiddel kunnen de naden mooi egaal afgewerkt worden. Verder kan ieder soort plaatmateriaal gebruikt worden. Er zijn zelfs platen met een witte coating zodat grondverf overbodig is. Hierna kan de binnenzijde naar smaak worden afgewerkt met behang, verf of iets anders. U moet wel rekening houden met eventuele behandelingen van de ondergrond.

Dakvenster

Een dakvenster in de zolderkamer maakt een groot verschil. Dat komt niet alleen door de toevoeging van een raam. Het is vooral de extra lichtinval die de ruimte lichter, frisser en ruimer maken. Bij CarpentierMooren Bouwplein vindt u verschillende modellen en maten dakvensters. Maar ook voor andere licht oplossingen en toebehoren van dakvensters bent bij ons aan het juiste adres. Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden.

Downloads

Roto-dakvensters-productoverzicht-2017
Velux-productcatalogus-2017
Isobouw-Slimfix_deco-isolatie_brochure-2016
Isover-Renovatiehandboek-2015
Isover-Sonestrong_Pro_zolderisolatiesysteem-2015
Altrex-klimoplossingen-catalogus-2016-2017